HTML

Kreatim

Design kiállítás és vásár

Friss topikok

Múltjelenjövő

2012.12.07. 10:12 :: Kreatim

Már alig maradt időnk, hogy mindenkit bemutassunk, vasárnap vásár, bele kell hóznunk! Nézzünk most egy kicsit körbe a művészek között, milyen műfajokat találunk. Máris itt vannak a jelmeztervezőink, akiknek a munkája különböző korokat és stílusokat idéz és akiktől színházi és filmes kellékeket vásárolhatunk. Ez az a műfaj, amit most gyűjtőnéven úgy hívunk, hogy vintage. De mit is jelent ez valójában?

Sokszor halljuk ezt a kifejezést mostanában és elsősorban a használtcikk kereskedésekre használjuk, azonban eredeti jelentését megvizsgálva közelebb kerülhetünk a valósághoz. A Vintage szó/ fogalom jelentése szüret és a hozzá tartozó időszak és tevékenység, melynek eredménye a bor.  De akkor hogyan lehetséges, hogy korunk divatját, életstílusát határozza meg ez a fogalom, amit ma a városi közegben kizárólag az elmúlt korok tárgykultúrájára használunk?

Szüret és bor kontra használt cikk. De milyen használt cikk? Vagy csak arra emlékeztető retro tárgyak? MI tartozhat ide és miért lehetnek kedvesek nekünk ezek a ruhák, bútorok, vagy apró személyes tárgyak, táskák, ékszerek, kesztyűk, stb.?

Kicsit sok a kérdés de nézzük milyen válaszokat ad erre a Kreatim!

Vavrinecz Krisztina Jelmeztervező, megannyi filmhez készített jelmezeket, illetve tervezte a teljes ruhatárat. Nem csoda tehát, hogy ruhái és kellékei a filmek világát idézik, amiknek e jellegzetessége az, hogy különböző korokat, mint idősíkokat vetítenek a jelenbe. Szinkronban érezzük magunkat a történettel, mégha a kosztümök a legvalóságosabbnak tűnnek is, mégis egy másik világba kerülünk, ahonnan a filmek végén nagyon nehezen zökkenünk vissza saját világunkba. Érdekes módon a Vintage egyik formájának érezhetjük ezt a játékot az idővel, hiszen bármilyen múltbeli ruhadarab jelmezként működik és rést üt az összefüggőnek tűnő időképünkön. Ha a ruhák és cipők viszont valóban egy jelmeztervező kezei közül kerülnek ki, akkor megtörténhet a csoda, hogy ezeket a darabokat viselve belekerülünk a filmidőbe. Ezzel mind magunkat, mind pedig környezetünket szórakoztatva diskurzust indíthatunk a valódi régiségek, a régiségek látszatát keltő kellékek és a retro között. Viszont mindhárom réteg ugyanazt az optikai hatást éri el különböző oldalról, mégpedig az idő állandó körforgásában az állandóság érzetét mutatja.

Egy másik jelmeztervezővel is rendszeresen találkozhatunk a Kreatimon. Kührner Ildikó munkái színes, egyedi darabok, amik akkor mutatják meg igazi arcukat, ha elgondolkodunk az élet színház jellegén. A ruhákat nem tudjuk a retro stílushoz kötni de van egy olyan furcsa érzésünk, mintha nem ebben a kultúrában születtek volna. Nem is, hiszen egy párhuzamos világból érkeztek, mégpedig a jelmezekéből, ahol fiktíven kell megjeleníteni bizonyos korokat, inkább karikatúra szerűen mutatva jellegzetességeiket. Ildikó ruháit messziről fel lehet ismerni, vidám és lendületes színeivel odacsalogatja a nézőket és akkor tárulnak fel a szabás finomságai és az, hogy ezekben bizony jól nézünk ki, mert a jelmezek egyik tulajdonsága az, hogy nagyon jól mutassanak. Éreznünk kell, ahogy magával ragadnak az anyagok és színek és bátran viselhetjük ezeket a darabokat, garantáltan sikeresek lesznek a „fellépéseink”, bárhol a hétköznapjainkban, akár a munkahelyünkön viseljük, akár csak az utcán, villamoson, mindig kifejezik a személyiségünket és jókedvre derítenek!

Mikor használhatjuk a vintage kifejezést az újrahasznosításra? Talán Szász Károly esetében, aki régi porcelán és üveg tárgyakból készít ékszereket úgy, hogy azok stílusa és hangulata szintén az állandóság érzetével tölt el. Megtratja a kis jellegzetes motívumokat, sőt szinte karikírozza az egyes részleteket, kiemeli és új kontextusba helyezi. Érezzük a múlt hangulatát de mégis tudjuk viselni ékszerként az egyes darabjait.  Érdekes és felemelő érzés egy-egy darab Zsolnay Vagy Meisseni porcelánt viselni de talán a legújabb kombinációk, a drágakő és régi üveg/porcelán ékszerek a legizgalmasabbak, ahogy egymás mellé kerülnek a mindenki által elfogadott és hagyományos értékek, mint a gyémánt és levegőbuborék találkozása egy budapesti templom üvegablak foglalatában. Már-már szürreális, de mégis valóságos remixei ezek a világunknak, melyeket első ránézésre nem biztos, hogy meg tudunk fejteni. Jó alkalmat adnak arra, hogy viselve ezeket az ékszereket mind a magunk, mind a környezetünk számára egy pillanatnyi csendes elmélyülést, vagy éppen felfedezést jelentsenek.  aszászkarcsi.jpg Amikor valamilyen oknál fogva elegánsan szeretnénk felöltözni, nélkülözhetetlen kellékünk a kesztyű. A kesztyű nem tartozik szorosan a vintage fogalmához, hiszen télen mindenki hord valamilyen kézmelegítőt de Farkas Judit Szofi kesztyűi, mégis egy kicsit elrepítenek minket az időtlenségbe. Bőrkesztyűket látunk és megelevenedhetnek előttünk a régi filmek elegáns női sofőrjei finom autós kesztyűikben, kendővel és napszemüveggel, vagy kosztümös nők retiküllel, amilyeneket az utcán egyre kevesebbet látunk, mert nem a kiskosztümök divatját éljük. Szofi színes bőrei, mindig új fazonjai, kézzel festett mintái magukkal ragadnak és vállaljuk a velük járó további transformációt. Meg tudunk felelni a kifinomult tárgy elvárásainak és évezzük a szerepet, amit ránk ró, mégpedig azt, hogy elegánsak legyünk és, ha át akarunk menni egy zebrán csak feltesszük a piros kesztyűs kezünket és megállnak az autók. Feltűnő és tekintélyt parancsoló tárgyak ezek, amiket tényleg a legszórakoztatóbb viselni, a váratlan reakciók miatt.

A Kreatimon első alkalommal lesz igazi vintage stand is, ami megerősíti az idő körforgását és az új tárgyakat is egy kicsit azon az idővonalon helyezi  el, amelyen mindannyian élünk a múlt és a jövő között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreatim.blog.hu/api/trackback/id/tr354944577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása