HTML

Boldog Új Évet, Viszlát Tél!

2013.02.01. 14:06 :: Kreatim

A slow design nevében kívánunk Boldog Új Évet a Kreatim blog olvasóinak 2013. február 1-én. „Lassan járj, tovább érsz!” tartja a mondás, így mi is folytatjuk a „lassú víz partot mos” természetű munkánkat. Az elmúlt évben sokat dolgoztunk, költöztünk és most jól kipihentük magunkat, így a Kreatim számára most kezdődik az új év. Most is arra törekszünk, hogy a magyar designerek munkáinak rendszeres bemutatása mellett,  aktuális témákkal , a megszokott recycling, reuse és DIY koncepciókkal, valamint a Kreatim- Design elvitelre! vásárokkal mindenki számára szerethetővé és használhatóvá tegyük a tárgykultúra különböző irányzatait.

De nézzük hogyan indul a Kreatim év, és hogyan vessünk gyorsan véget a télnek?

Kinézünk a barlangunkból, mint a medvék és itt van mindjárt a farsang, a báli időszak, aminek a közepébe csöppentünk. Ha újdonságokat látunk nem bújunk vissza, hanem gyorsan írunk róluk, annál is inkább, mert Ilyenkor  nincs az az ember, aki  legalább egyszer ne foglalkozna valamilyen módon azzal, hogy mit vegyen fel. Nincs olyan, aki ne öltene jelmezt, vagy álarcot, ne szeretne egy új ruhát, vagy kiegészítőt, amivel teljessé teszi, kihangsúlyozza/elrejti személyiségét. Ez egy olyan időszak, amikor a téli nyugalmat és bezárkózást felválthatja a vidámság és társaság, akár egy síelés, kisebb nagyobb bulik keretében. Világosabb van, érezhetően hosszabbak a nappalok és ma, február 1-én, a Kreatim Újév első napján hét ágra süt a nap. Mit tegyünk hát, hogy részesei lehessünk a tél elbúcsúztatásának? Menjünk álarc lesre! Álarc mögé anélkül bújhatunk egy jelmezbálon, hogy nagyobb erőfeszítést tennénk ruhatárunk frissítésében.

Veszely Beáta, Arany-ló papír designja az anatómia könyv lapjaiból készült muffin kosárral lopta be magát örökre a szívünkbe, de most a busó hagyomány felélesztésére vállalkozott kézzel festett papír maszkok készítésével.  Mi úgy gondoljuk, hogy ezeknek az álarcoknak a budapesti farsangi partykon is van helye. Hogy miért is? A busójárás a legismertebb magyar farsangi hagyomány és a XXI. századi trendeket meghatározza a hagyományok kortárs szemléletű tisztelete és követése. Az eredeti busó maszkok nagyok, nehezek és nem illenek minden környezetbe. Az Arany-ló papír maszkjai nem igényelnek teljes öltözéket, hiszen a magyar férfiak nem híresek arról, hogy könnyen átadnák magukat az effajta beöltözős történeteknek, ezzel szemben a papírra festett, egyedi busó álarc igazán férfias jelenség, de mégsem kell hozzá báránybőrbe öltözni, hanem egy öltöny mellé is kiválóan illik és szórakoztató.

https://www.facebook.com/aranylo?fref=ts

                               

 

A MOMOTA-ról is írtunk már, hiszen a slow design egyik fiatal képviselője, aki leginkább újrahasznosított, lebontott fonalból horgol és teremt új értékeket, legyen szó használati tárgyakról, vagy játékról, ékszerről. Egyre többen kötnek, horgolnak otthon is, reneszánszát éli ez a technika, hiszen megtestesíti mindazt, ami a „slow”, mint kultúra alakító fogalom takar. Társadalmi beágyazottsága megkérdőjelezhetetlen, felismerhető, mindenki által olvasott jelrendszer. Anyukák, nagymamák, dédnagymamák adják tovább, ha nem is a tudást, de a kötés, horgolás emlékét. Azért is szeretjük annyira, mert gyapjú, pamut vagy akár műszálas de mindig a puha, meleg, otthonosság érzés tölt el, ha gondolunk rá, látunk egy sálat, vagy sapkát, pulcsit, ágytakarót, stb. A Momota most arra vállalkozott, hogy a farsangi időszakra horgolt álarcokat készítsen, ami abból is adódik, hogy a bontott fonal mindig kéznél van, hiszen mindig akad egy pulóver, ami éppen kinyúlt, vagy összement, amit le lehet bontani és a fonal újra felhasználható. Olyan álarcok ezek, amik nem csak egy buli idejére szólnak, hanem hordható darabok, amelyeket beilleszthetünk ruhatárunkba és egy téli kirándulásra, vagy sportolásra is alkalmasak. A sapkával kombinált álarc egy új szín a farsangi, tél végi palettán és csodálnánk, ha nem akarna mindenki beszerezni egyet gyorsan!

     

A MOMOTA elérhető február 9-én a MÜSZI-ben rendezendő kötött-hurkolt farsangon és a következő, Kreatim- Design elvitelre! vásáron is, de addigra már tényleg kitavaszodik…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreatim.blog.hu/api/trackback/id/tr485056808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása