HTML

Kreatim

Design kiállítás és vásár

Friss topikok

Kreatim – DesignAid kiállítás és vásár / szept. 29.

2013.09.06. 16:03 :: Kreatim

Átrium Film-Színház
2013. szeptember 29. 10-19 óráig

1240554_594214160619912_1897521616_n.jpgA Kreatim – Design elvitelre! az Art Aid Hálózattal összefogva a  megalakította a Kreatim – DesignAid kiállítást és vásárt. A DesignAid, a social design különböző területeit vonultatja fel, emellett lehetőséget teremt a műhelyek és a tervezők találkozására, a legjobb minőségű termékek bemutatására, valamint az egyes kézműves területek kommunikációs csatornáinak megnyitására. Az első DesignAid kiállítást és vásárt a 2013-as Design Héten rendezzük meg először az Átrium Film-Színházban.

Az Art Aid Hálózat célja, hogy összekapcsolja azokat, akik a művészet bármely formáját segítő szándékkal alkalmazzák. Összefogjon minden olyan kezdeményezést, amely aktív segítő szándékkal van jelen a szociális, rehabilitációs, terápiás folyamatokban valamint a művészettel nevelés területén. A hálózat művészek, művészet terapeuták, pedagógusok és más szakemberek közötti információáramlást segíti és ezzel a szociális hálót erősíti a perifériára szorult embercsoportok védelmében. Az ezen a területen való hálózatépítés arra a megfigyelésre épült, hogy egyre több művész, designer és építész kezd hosszútávon gondolkodó projektekbe, amik egy-egy kisebbségi, mélyszegény, vagy rehabilitáció alatt álló közösség életkörülményeinek javítására hivatottak. A 2013-ban alakult hálózathoz máris több mint 140 szervezet, intézmény, alapítvány, egyéni alkotó és szakember csatlakozott, ami azt mutatja, hogy egyre többen érzik ennek a területnek az alapvető fontosságát.

1292961_594215190619809_794223639_o.jpg

A hálózat művészek, művészet terapeuták, pedagógusok és más szakemberek közötti információáramlást segíti és ezzel a szociális hálót erősíti a perifériára szorult embercsoportok védelmében. Az ezen a területen való hálózatépítés arra a megfigyelésre épült, hogy egyre több művész, designer és építész kezd hosszútávon gondolkodó projektekbe, amik egy–egy kisebbségi, mélyszegény, vagy rehabilitáció alatt álló közösség életkörülményeinek javítására hivatottak.

A rehabilitációban eddig is nagy szerepet játszottak a különböző kézműves műhelyek (kerámia, textil, bőr, papír, vesszőfonás, stb), amelyek szakmai képzést és hátteret biztosítottak, biztos megélhetésre törekedtek, ezzel együtt a társadalmi integráció lehetőségét hordozták. A műhelyek saját profilokat alakítottak ki, így jól megkülönböztethető stílusok és tárgytípusok jelentek meg a szövött, csomózott, varrott, újrahasznosított, ragasztott, stb. technológiák használatával. A rehabilitációs műhelyek működtetése egyre nehezebb, hiszen a támogatások feltétele is az önfenntartást irányozza elő, amit a termékek értékesítéséből lehet folyamatossá fenntarthatóvá tenni.


A Kreatim – Design elvitelre! vásár 2009-ben alakult. Az Iparművészeti Múzeum hagyományos karácsonyi vásárából vált évente többször megrendezett igazi iparművészeti és design kiállítássá és vásárrá, amely már a kezdetektől helyet adott a re- és slow design, a rehabilitációs és social design jelenségeknek, alkotóknak. Így a kezdetektől részt vett a Romani Design, a Retextil, a Cellux csoport, majd később csatlakozott a Szigony Alapítvány, illetve olyan idős művészek is, akik az újszerű kommunikációs eszközök térnyerése miatt kiestek a modern design-vásárok látóköréből stb. A művészek között Munkácsy-, Ferenczy, Rózsa Anna díjasok , Kozma Lajos-, és Moholy ösztöndíjasok mutatják be munkáikat. A Budapesten egyre nagyobb számban szerveződő hétvégi kézműves piacok és vásárok mellett a Kreatim úgy döntött, hogy egy új konstrukcióval jelentkezik; a Kreatim- DesignAiddel, ami a social design különböző területeit vonultatja fel, emellett lehetőséget teremt a műhelyek, mint háttéripar és a tervezők találkozására, valamint a legjobb minőségű termékek bemutatására, az egyes kézműves területek kommunikációs csatornáinak megnyitására. . Ezzel együtt szakértők, művészek bevonásával célunk egy minőségi küszöb létrehozása, egy olyan brand megteremtése, amely a csatlakozó szervezetek munkájának minőségét, szakmai hozzáállását is garantálja.

Az Art Aid Hálózat és a Kreatim első közös, nyilvános eseményére a Design Hét keretein belül kerül sor. A Design hét kiemelt témája ebben az évben a Craft, Design és megint Craft leírja azt a területet, amelyre a rehabilitációs műhelyek szerveződnek; egyedi, kisszériás termékek előállítása kisipari háttérrel.  Ebben a lokalitásra érzékeny gazdasági és társadalmi helyzetben valódi használati értékkel bíró, többgenerációs termékek kerülnek bemutatásra, emellett az egyes műhelyek és alkotók, alkotó csoportok bemutatják eddigi tevékenységüket, a termékek kialakításához vezető utat. Szeretnénk úgy bemutatni minden alkotó műhelyt, hogy az eddig sosem látott teljes paletta láthatóvá váljon!

Egy olyan szakmai napot szervezünk, ahol a social design kiállítás és vásár mellett művészet terápiás workshopokat is szervezünk.

 

További információ: http://kreatim.blog.hu/ vagy www.facebook.com/kreatimdesign

 Email: kreatimdesign@gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: design vásár kiállítás aid Átrium Film-Színház design aid

A bejegyzés trackback címe:

https://kreatim.blog.hu/api/trackback/id/tr285498205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása