HTML

KREATIM ADVENTI NAPTÁR

2012.11.25. 21:49 :: Kreatim

December 9-én Kreatim az Átrium Film-Színházban. A mi adventünk elég rövidnek tűnik de ezért elkezdjük előbb, mint afféle felkészülést az ünnepi készülődésre és az előttünk álló két hétben igyekszünk bemutatni azokat a művészeket, akikkel a vásárban találkozni lehet. Minden nap egy újabb kis poszt, mint egy ablak a kalendáriumban újabb ajándékként mutat meg 4-5 művészt és csak egy pillantást vetünk a munkájukra, hogy kedvet csináljunk a velük való találkozáshoz.

A művészeket véletlenszerűen válogatjuk egymás mellé, azonban érdemes figyelni, mert a bejegyzések igazi ajándékokat is rejthetnek. Azok között, akik kedvelik a Kreatim blog bejegyzéseit és kedvelik a facebook oldalunkat (www.facebook.com/kreatimdesign) kisorsolunk egy-egy eredeti ajándéktárgyat a művészeink felajánlásából. Senki nem maradhat karácsonyi ajándék nélkül!

November 25. vasárnap


Az első megnyerhető adventi ajándékunk alkotója Szilágyi Csilla üvegtervező művész. Az üveg az egyik olyan anyag, amely folyamatosan újrahasznosítható, újraolvasztható és az eltört darabokból mindig új és új formák alakíthatók ki. Csilla metszett ólomkristály táljait jól ismerhetjük a különböző kiállításokról, hiszen olyan hagyományos technikáról van szó, amelybe ő saját motívumrendszerét vitte bele úgy, hogy közben a mesterséget is gyakorolja. Táljai mellett érdekes ékszerek jelennek meg, amelyek csillagporként veszik körbe a nagyobb tárgyakat és a hasonlat nem is sántít annyira, hiszen tényleg a kristály edények törött darabjaiból készülnek. Akinek sikerül kitalálni, hogy melyik a leghíresebb magyar kristály márka, amelynek darabjait használja Csilla, az megnyerheti az itt látható brosst! 

aszilágyicsill_1.jpg

Olyan részleteket tartalmaznak, amiből következtethetünk az egészre, de mint fragmentumok önálló életre kelnek és gondolkodásra késztetnek. Új kompozíciós elemekké válnak az egyébként összefüggő minták és megismételhetetlenül részekre szakadva, de új jelentésekkel gazdagodva viszik tovább az eredeti jelet. Egy ilyen jelentéssel bíró ékszert szeretnénk kisorsolni a like-olók között, ami nem utolsó sorban az egyik leghagyományosabb és legismertebb magyar kristály brand egyik felismerhetetlen darabja és mint ilyen, elég izgalmas viselet!

Jeges Éva textilművész évtizedek óta foglalkozik selyemfestéssel, a műfaj nagy mestere. Ruhái és sáljai minden alkalommal elgondolkodtatják a nézőt, hogy mennyi eleganciát és mennyi festőiséget, könnyedséget lehet belevinni a tárgykészítésbe. A selyem tudjuk, hogy az egyik legkomplexebb anyag,  sokféle felhasználása létezik; erős, hőszigetelő, de emellett fényes, elegáns, stb. Amikor nézegetjük Jeges Éva selyem ruhadarabjait az állandóság érzése tölt el minket, úgy érezzük, hogy ezek akár 50-de talán még 100 évvel ezelőtt is készülhettek volna.  A szabásvonalak és a színek azonban meggyőznek minket arról, hogy ez az állandóság a design eleganciájára és szemléletére vonatkozik, ami minden korban és bárhol a világon a minőséget jelenti.

Kiss Aba Regő üvegtervező művész azon alkotók egyike, akik az utóbbi időben az igazi férfi energiákat alakítják át női ékszerekké. Elsősorban azonban nem ékszereket készít, hanem kisplasztikáiról, technikai kísérleteiről híres, de úgy tűnik, hogy minden kísérlet olyan kis tárgyakban egyesül most, amik ékszerként funkcionálnak. Csiszolt, tükröződő felületek a matt mellett, átláthatóság és homály, az üveggeIMG-20121125-00025.jpgl való mindenfajta játék megjelenik a munkáin, az ékszer funkcióban életre keltett, az üveg természetéről végzett kutató munka. Tanulmányszerű tárgyak, amik nem feltétlenül a művész számára jelentenek csak tanulási folyamatot, hanem a nézők, viselőjük számára is. Nézegetjük, kezünkben tartjuk, és egyre többet tudunk meg a tárgyakról és a benne tükröződő, széteső és összeálló világról. Az üveg és a tükör egyik tanulsága az, hogy minden környezetben másként csillog, másként veri vissza a fényt és a képet, mindig mást láthatunk benne és rajta keresztül, ami a megfelelő időben és környezetben a leg szórakoztatóbb lehet!

Veszely Bea papír tortatartóival alig egy éve lepett meg minket. Olyan hiánypótló papírdesign tárgyakról van szó, amik a XXI. század szemléletét jól tükrözik. A papír újrahasznosítható, épp ezért el is dobható, azonban ezek a tárgyak olyan minőségben jelennek meg, hogy nem kell őket egyszer használatosnak tekinteni.  Viszont újrahasznosított papírból is készülnek a legmagasabb kisszériás minőségben, ami kizárja a recyclingról alkotott romantikus elképzeléseket és egy professzionálisan újragondolt rendszerbe helyezi a sütemény kultúrát. Egyszerre cool és romantikus, hagyományos és újító szemléletű. A különböző stílusú grafikai designnal ellátott süteménytálaló eszközök a polgári társadalom minden csoportját és minden korosztályát megszólítják. Ugyanúgy kellékei lehetnek a cukrászdáknak, mint az otthoni ünnepeknek.

30cm_kalocsai_nagy.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreatim.blog.hu/api/trackback/id/tr424924025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása