HTML

Kreatim

Design kiállítás és vásár

Friss topikok

Telik-múlik

2012.11.29. 08:09 :: Kreatim

Telnek múlnak a napok és nem léptünk előre a Kreatim naptárunkban de most kikapcsolódásként vessünk egy pillantást azokra a művészekre akikkel személyesen is találkozhatunk december 9-én!

Itt lesz velünk Pongrácz Farkas, aki Plümo lámpájának fejlesztésére 2010-ben Moholy ösztöndíjat kapott. Mi is a beszámoló kiállítás alkalmával láthattuk először, de azóta is egyik kedvenc design tárgyunk. Hogy miért? Műanyagból készül, ami lehetővé tesz minden típusú anyagkörforgást. Egyszerű de átgondolt formája miatt, amelyből egy mozdulattal lámpa búrát hajtogathatunk, vagy sík lappá visszahajtva feltekerhetjük és elrakhatjuk, vagy vihetünk magunkkal költözéseink során. A design állandóságát érezhetjük a fényében és mind csomagolása, mind grafikai megjelenése Farkas munkája, így teljesen egységes arculattal kerül a közönség elé. Azok között, akik kedvelik a Kreatimot, egy Plümo-t sorsolunk ki, ami igazi design ajándék lehet egy karácsonyfa alatt, vagy már alatta lehet kibontani az ajándékokat és olvasni a jó könyveket a nyugodt ünnepi estéken!

plümo.jpg

Antoni Rozália az egyik legnagyobb ma élő játék és bábtervező. Klasszikus kesztyűbábjait mindenki ismeri, mégis időről időre megjelenik egy-egy új figura, ami arról tanúskodik, hogy a tervezőnő szeretete a játékok iránt töretlen és kiállja az idő próbáját.  Egyszerű geometrikus formái olyan egyszerű nyelvet alakítottak ki, amit a gyerekek értenek a legjobban. Nagyon letisztult formavilága inspirálja a legkisebbeket és a felnőtteket is. Több generáció nőtt már fel az általa tervezett bábuk és játékok között, de a mai gyerekek is ugyanolyan örömmel választanak a klasszikus mesehősök és a kis alvóbabák közül.  A Kreatim számára fontos szempont, hogy minden generáció bemutatkozhasson de az a legfontosabb, hogy minden generáció találjon is magának valami fontosat a vásáron, illetve a meglepetés igazi öröm legyen minden családtag számára.

antoni.jpg 

Kecskés Orsi  tárgyai olyan érzést keltenek, mintha átmenetet képeznének az ékszer és az objektek között. A legfegyelmezettebb, legvisszafogottabb fülbevalóiról is az az első gondolatunk, hogy ez nem is egyszerű ékszer, hanem egy olyan tárgy, amit komolyan kell vennünk. Ötvösként olyan kiskanalakat is készít, amelyek viszont tényleg az objektek, akár a használati tárgyak felől közelítenek az ékszerek felé. Szinte zavarba ejtő ez a határterület, ami kirajzolódik a munkáiban, mert át kell értelmeznünk kicsit mind az ékszerekről, mind a kisebb személyes tárgyainkról alkotott képünket. Ez  a szemlélet azonban meg tudja teremteni saját helyét az ötvösök és ékszertervezők diskurzusában.akecskés.jpg

Zsabokorszky Lili Meteor ékszere 2012-ben az Év ékszere pályázaton Közönségdíjat kapott. Ezüst és lávakő társításával készült olyan minimal designt alkalmazva, ami a legelegánsabbak közé sorolja az ékszert. Mi azonban most azt a fülbevalóját mutatjuk meg, amit mindenkinek személyesen alakít a füle méretére és nem klasszikus ékszerek, hanem inkább a piercingek világát idézi. Úgy lehet piercinget viselnünk, hogy nem kell kilukasztani hozzá a fülünket, és a kis tárgyak nem csak szép felületük és élénk színeik miatt érdekesek, hanem pont a XXI. századi városi életre szabottan mégis organikusan illeszkednek hozzánk. Diszkréten vannak jelen és megadják a lehetőséget arra, hogy az ékszerviselés ne reprezentáció, hanem teljesen személyes élmény legyen.

azsabokorszky.jpg

Gondán Gertrúd tárgyai az üveget, mint anyagot láttatják elsősorban. Úgy érezzük, hogy egy átlátszó könnyen gyúrható, alakítható anyaggal van dolgunk, amit kedvünk lenne tovább gyúrni. Elfogadjuk a kész tárgyat, aminek funkciója van de olyan könnyeden indulnak, mozdulnak tovább a formák, mintha megtehetnénk, hogy tovább dolgozzunk rajta. Az üveg megmunkálás közben lágyan alakítható, folyékony anyag, ami kihűlve szilárdul meg és válik törékennyé. Gondán Gertrúd üvegtárgyai olyanok, mintha mindig mozgásban lenne az anyag és ettől válnak a környezet élő és organikus részévé. Akinek még nincs igazi üvegélménye, feltétlenül pótolja és egy olyan anyagot fog megismerni, ami annál több élményt nyújt, minél több arcát ismerjük meg…

agondán.jpg

Már csak 11 nap van a Kreatimig...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreatim.blog.hu/api/trackback/id/tr204932047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása